În a doua zi de Paște are loc un obicei inedit, „Statu’ la vase”. Ritul se mai practică astăzi doar într-un anumit loc din România.
În a doua zi de Paște, la Șugag, județul Alba, zeci de tineri căsătoriți în anul dinaintea Paștelui se adună în fața primăriei din localitate pentru a sărbători vechiul obicei „Statu’ la vase” în Lunea Paștilor, scrie antena3.ro.
Reprezintă un obicei al familiei ce se mai practică azi doar în comuna Șugag din județul Alba.
Tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat se adună în Lunea Paștilor în fața primăriei și încing un adevărat ospăț, în cinstea vieții de familie.
Cuplurile vin la biserică în costum alb-negru șugăjan, la care, bărbații atașează un fluier la brâu. După slujba religioasă, mirii se adună în centrul satului pentru a primi binecuvântarea preoților, printr-o slujbă specială.
Fiecare tânără familie are o masă pe care soția o împodobește cât mai frumos și pune pe ea o mulțime de bucate savuroase, specifice Paștilor, pentru a-și „omeni” rudele, prietenii și apropiații.
Oaspeții le oferă cadou tinerilor însurăței obiecte utile pentru bucătărie, cel mai adesea vase.
Alaiul musafirilor începe cu nașul care oferă primul cadoul pentru tânăra familie în schimbul unui colac făcut de fină și denumit „pupăză”.
Restul musafirilor dăruiesc alte obiecte de uz casnic, în număr de câte două, ceea ce semnifică , desigur, noua uniune formată de tinerii trecuți la viața de familie.
În 2024 sunt 14 familii de tineri care duc această tradiție mai departe.